V Prešove sa začali 33. Reimanove dni venované urológii

18.10.2005 Prešov

Prešov 18. októbra (TASR) - Výmena skúseností, prezentácia nových liečebných metód a pripomenutie si 50. výročia vzniku urologického oddelenia vo Fakultnej n...
Prešov 18. októbra (TASR) - Výmena skúseností, prezentácia nových liečebných metód a pripomenutie si 50. výročia vzniku urologického oddelenia vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) sú cieľom 33. Reimanovým dní, ktoré dnes odštartovali v Prešove.

Dovedna 250 odborníkov zo Slovenska, Európskej únie a Spojených štátov amerických sa bude do piatka venovať ochoreniam urogenitálneho systému mužov, žien a detí. \"Pozornosť sústredíme aj na nádorové ochorenia, predovšetkým na rakovinu prostaty u mužov, na nádory močového mechúra, u žien sa budeme venovať úniku moču, ktorý spôsobuje ženám v produktívnom veku značné ťažkosti, miniinvazívnym metódam a pod. , \" uviedol dnes pre TASR prednosta urologickej kliniky FNsP v Prešove Ivan Minčík. Dodal, že súčasťou Reimanových dní budú viaceré satelitné sympóziá.
Podľa Minčíka urologické oddelenie FNsP, ktoré slúži spádovej oblasti s 800 tisíc obyvateľmi Prešovského kraja, urobí ročne okolo 1500 až 1600 endoskopických zákrokov a 700 až 800 otvorených klasických operácií. Na spomínanom pracovisku je ročne hospitalizovaných okolo 1500 pacientov. \"Pracovisko má veľmi kvalitné vybavenie, disponuje modernou technikou a prístrojmi a mali sme možnosť odskúšať si aj operáciu prostaty laserovým prístrojom, ktorá skráti dobu hospitalizácie pacienta a v zdravotníctve je veľkým prínosom, \" konštatoval Minčík.
Reimanove dni venované urológii vyvrcholia v piatok.
 

Vyberte región

mark